Τα κλιματιστικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσετε την καυτή καλοκαιρινή ζέστη. Χρησιμοποιούνται επίσης για θέρμανση το χειμώνα, σαν κύριο ή συμπληρωματικό σύστημα θέρμανσης του σπιτιού μας.

Οχι μόνο βοηθούν να γίνουν οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και νύχτες υποφερτές, αλλά βελτιώνουν επίσης την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του κλιματιστικού ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να αισθάνεστε άνετα όλες τις εποχές.

Ωστόσο, τα κλιματιστικά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας, ειδικά όταν δεν τα καθαρίζετε και δεν τα συντηρείτε σωστά.

Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης κλιματιστικών για την υγεία σας.

Πλεονεκτήματα της χρήσης κλιματιστικού

Αποτρέπει την αφυδάτωση και τα θερμικά εγκεφαλικά επεισόδια

Η έκθεση σε υπερβολική ζέστη για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή θερμοκρασία οδηγεί σε άφθονη εφίδρωση και κάνει το σώμα σας να χάνει νερό. Εάν δεν καταφέρετε να αναπληρώσετε αυτό το χαμένο νερό, το αποτέλεσμα θα είναι η αφυδάτωση. Δεδομένου ότι τα κλιματιστικά μειώνουν την εφίδρωση, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο απώλειας νερού και αφυδάτωσης.

Η θερμοπληξία είναι ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική ζέστη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να δυσχεράνει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα εγκαίρως, μπορεί να προκληθεί βλάβη στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα του σώματος. Δεδομένου ότι τα κλιματιστικά μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της θερμοπληξίας, τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού.[

Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα

Τα κλιματιστικά μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και να δημιουργήσουν μια πολύ πιο υγιεινή ατμόσφαιρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ικανά να απομακρύνουν τη σκόνη και αρκετούς από τους ρύπους που υπάρχουν στον αέρα, ειδικά σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (πχ. στο κέντρο της πόλης, κοντά σε κεντρικούς δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, κλπ.)

Προλαμβάνει την εμφάνιση μούχλας

Μειώνοντας την υγρασία του αέρα του σπιτιού, τα κλιματιστικά μπορούν να ελέγξουν την ανάπτυξη μούχλας στους τοίχους και το ταβάνι, όταν χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του σπιτιού το χειμώνα.[

Βοηθά στη μείωση του άσθματος και των αλλεργιών

Τα κλιματιστικά μπορούν να βοηθήσουν στο φιλτράρισμα καθώς και στην απολύμανση του αέρα που αναπνέουμε. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου κρίσεων άσθματος και αλλεργιών με την απομάκρυνση της γύρης και της σκόνης, καθώς και στην πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας και μούχλας.

Η έκθεση στη μούχλα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κρίσεων άσθματος, αλλεργικών αντιδράσεων και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων.

Το γεγονός ότι κλείνουμε τα παράθυρά μας ενώ χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά συμβάλλει στην αποτροπή της εισόδου περιβαλλοντικών αλλεργιογόνων, βακτηρίων και σκόνης.

οικογένεια απολαμβάνει καθαρό αέρα από κλιματιστικό

Μειονεκτήματα της χρήσης κλιματιστικού

Ξηρότητα του δέρματος

Το να περνάτε αυξημένο χρόνο σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο μπορεί να κάνει το δέρμα σας να χάσει την υγρασία του, με αποτέλεσμα να γίνεται ευαίσθητο και ξηρό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό και ξηρότητα της βλεννογόνου μεμβράνης.

Επιδείνωση των αναπνευστικών προβλημάτων

Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων. Ευτυχώς, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο αυτού του προβλήματος, ρυθμίζοντας μια υψηλότερη θερμοκρασία που δεν απέχει πάρα πολύ από την εξωτερική θερμοκρασία. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι ρυθμίστε το κλιματιστικό στους 26 °C αντί για τους 22 °C.[

Λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού και αλλεργίες

Ο μη καθαρισμός του κλιματιστικού μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση σκόνης, βακτηρίων και γύρης στα φίλτρα αέρα. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο κρίσεων άσθματος και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Η έκθεση στον δροσερό αέρα του κλιματιστικού για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει σε ρινική καταρροή, προβλήματα στα ιγμόρεια, πονόλαιμο και άλλα παρόμοια συμπτώματα.

Ορισμένα κλιματιστικά δεν έχουν την ικανότητα ύγρανσης του αέρα, με αποτέλεσμα ο αέρας να είναι πολύ ξηρός. Ο ξηρός αέρας μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του βλεννογόνου της μύτης και του στόματος.[

Καθαρισμός φίλτρων και ετήσιο σέρβις

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη χρήση των κλιματιστικών είναι να τα καθαρίζετε τακτικά. Ένα καθαρό και καλά συντηρημένο κλιματιστικό θα έχει περισσότερα πλεονεκτήματα για την υγεία και πολύ λίγα μειονεκτήματα.

Καλέστε την katicon.gr για την ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού σας και ζητήστε μας να σας δείξουμε πως να καθαρίζετε μόνοι σας τα φίλτρα για να αναπνέετε καθαρό αέρα στο σπίτι σας και να αποφύγετε τα προβλήματα υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.