Πώς να διορθώσετε τη διαρροή στο θερμοσίφωνα

Οι μέθοδοι για τη διόρθωση ενός θερμοσίφωνα που έχει διαρροή μπορεί να είναι από πολύ εύκολες έως εξαιρετικά δύσκολες. Με το πρώτο σημάδι διαρροής, πολλοί άνθρωποι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο θερμοσίφωνας πρέπει να αντικατασταθεί, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. 

Πολλές πιθανές επιδιορθώσεις είναι στην πραγματικότητα μάλλον απλές και ανέξοδες και μερικές φορές η αντικατάσταση ενός σπασμένου εξαρτήματος μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του θερμοσίφωνα για αρκετά χρόνια. 

Ακολουθούν διάφορα πράγματα που πρέπει να προσέξετε κατά τη διάγνωση της αιτίας μιας διαρροής και τον προσδιορισμό της κατάλληλης επιδιόρθωσης.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 15 – 30 λεπτά

ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΝΩΣΗΣ: Αρχάριος.

Τι θα χρειαστείτε

  • Σκάλα
  • Γαλλικό κλειδί για σωλήνες
  • Ταινία υδραυλικού
  • Εύκαμπτοι σωλήνες θερμοσίφωνα
  • Βαλβίδα απελευθέρωσης πίεσης
  • Φλάντζες
  • Βαλβίδα αποστράγγισης
  • Νέος θερμοσίφωνας, αν ο παλιός έχει τρυπήσει

Πως να βρείτε την αιτία της διαρροής από το θερμοσίφωνα

Η επιδιόρθωση διαρροών από θερμοσίφωνα εξαρτάται από το πού βρίσκεται η διαρροή. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν πρέπει να επισκευάσετε το θερμοσίφωνα, να καλέσετε έναν επαγγελματία για βοήθεια ή να τον αντικαταστήσετε πλήρως.

Κοιτάξτε τις γραμμές παροχής νερού

Το πρώτο σημείο που πρέπει να ελέγξετε είναι οι σωλήνες των υδραυλικών εγκαταστάσεων πάνω από τον θερμοσίφωνα. Μια διαρροή από τους σωλήνες του νερού μπορεί να σας ξεγελάσει και να φανεί ότι η διαρροή προέρχεται από τον ίδιο τον θερμοσίφωνα.

Οι σωλήνες παροχής νερού που καταλήγουν στον θερμοσίφωνα μπορεί να είναι άκαμπτοι μεταλλικοί ή πλαστικοί σωλήνες ή εύκαμπτοι σωλήνες. 

Οι εύκαμπτοι σωλήνες παροχής νερού είναι η πιο συνηθισμένη αιτία διαρροών, καθώς είναι συνηθισμένο οι σωλήνες αυτοί να χαλάνε πολύ πριν ο θερμοσίφωνας χρειαστεί αντικατάσταση. 

Εάν υπάρχει μόνωση γύρω από τους σωλήνες παροχής, αφαιρέστε την, ώστε να μπορείτε να επιθεωρήσετε και να αντικαταστήσετε τους σωλήνες εάν είναι απαραίτητο.

Για να αντικαταστήσετε τους εύκαμπτους σωλήνες του θερμοσίφωνα, κλείστε πρώτα τον θερμοσίφωνα κλείνοντας το ηλεκτρικό ρεύμα προς τον θερμοσίφωνα.

Στη συνέχεια, κλείστε το νερό από τον θερμοσίφωνα. Πρόκειται για ένα διακόπτη στον σωλήνα κρύου νερού που οδηγεί στον θερμοσίφωνα. 

Πριν αφαιρέσετε τους σωλήνες παροχής νερού, βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι κλειστό, ανοίγοντας τη ζεστή πλευρά μιας βρύσης κάπου στο σπίτι για να δείτε αν το νερό συνεχίζει να ρέει. Εάν το νερό έχει κλείσει επιτυχώς, δεν θα πρέπει να ρέει νερό από τον θερμοσίφωνα.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι ή δεν αισθάνεστε άνετα να εργάζεστε με την υδραυλική εγκατάσταση και τον θερμοσίφωνα σας, καλέστε έναν επαγγελματία υδραυλικό από την katicon.gr

Επιθεωρήστε τις συνδέσεις νερού στο θερμοσίφωνα

Οι συνδέσεις του θερμοσίφωνα με τον σωλήνα κρύου νερού και την έξοδο ζεστού νερού, είναι ένα άλλο κοινό σημείο που μπορεί να εμφανιστεί διαρροή. Ισως σας μπερδέψει και δεν μπορείτε να καταλάβετε αν η διαρροή είναι στη σύνδεση ή στις σωλήνες, αλλά αν έχετε ήδη αλλάξει τον σωλήνα παροχής και εξακολουθείτε να παρατηρείτε διαρροή νερού, η σύνδεση είναι μια πιθανή αιτία.

Αν δεν είστε σίγουροι τότε ίσως είναι καλύτερα να καλέσετε έναν επαγγελματία υδραυλικό από την katicon.gr

Κοιτάξτε τη βαλβίδα απελευθέρωσης πίεσης

Ένα άλλο πιθανό σημείο για διαρροές είναι η βαλβίδα απελευθέρωσης θερμοκρασίας και πίεσης (T&P). Μια διαρροή στη βαλβίδα T&P είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση και ίσως χρειαστεί αρκετός χρόνος για να βρείτε την αιτία και να την επιδιορθώσετε.

Εάν η βαλβίδα αφαιρέθηκε πρόσφατα, είναι πιθανό τώρα να μην στεγανοποιεί σωστά. Το σφίξιμο της βαλβίδας ή η επανατοποθέτησή της με φρέσκια ταινία υδραυλικού τυλιγμένη γύρω από τα σπειρώματα, μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Εάν ο θερμοσίφωνας θερμαίνει υπερβολικά το νερό, η υπερβολική πίεση μπορεί να προκαλέσει διαρροή της βαλβίδας αυτής. Η λύση μπορεί να είναι να μειώσετε τη θερμοκρασία του νερού. 

Εάν η πίεση του νερού στο σπίτι φαίνεται φυσιολογική και ο θερμοσίφωνας θερμαίνεται κανονικά, τότε μπορεί να έχετε ελαττωματική βαλβίδα που χρειάζεται αντικατάσταση. 

Πριν αντικαταστήσετε τη βαλβίδα, βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι κλειστό και ότι δεν υπάρχει πίεση στη δεξαμενή. Μπορείτε να απελευθερώσετε την πίεση ανοίγοντας το μοχλό στη βαλβίδα ή ανοίγοντας μια βρύση ζεστού νερού κάπου στο σπίτι.

Εάν πιστεύετε ότι εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα ή δεν μπορείτε να βρείτε την αιτία του προβλήματος, καλέστε έναν επαγγελματία υδραυλικό από την katicon.gr για να σας βοηθήσει να βρείτε και να σταματήσετε τη διαρροή.

Ελέγξτε τη βαλβίδα αποστράγγισης

Μια διαρροή στη βαλβίδα αποστράγγισης στο κάτω μέρος του θερμοσίφωνα είναι ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα. Μετά την αποστράγγιση ή το ξέπλυμα ενός θερμοσίφωνα, είναι σύνηθες η βαλβίδα αποστράγγισης να μην κλείνει εντελώς. 

Αυτή η βαλβίδα αποστράγγισης μπορεί να καλυφθεί με ένα καπάκι σωλήνα ή μπορείτε να αντικαταστήσετε εντελώς τη βαλβίδα αποστράγγισης με μια νέα βαλβίδα. Θα πρέπει να κλείσετε το ζεστό νερό και να αδειάσετε τον θερμοσίφωνα πριν αφαιρέσετε και αντικαταστήσετε αυτή τη βαλβίδα.

Εξετάστε τον θερμοσίφωνα προσεκτικά

Τέλος, εάν καμία από τις προηγούμενες επιθεωρήσεις δεν έδειξε αιτία διαρροής, τότε είναι πιθανό να έχει τρυπήσει η δεξαμενή στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα. Συνήθως πρόκειται για μεγάλη διαρροή και όχι για λίγες σταγόνες. 

Εάν η δεξαμενή έχει τρυπήσει και το νερό χύνεται στο πατάρι σας, ο θερμοσίφωνας δεν μπορεί να επισκευαστεί και πρέπει να αντικατασταθεί.

Χιάζεστε επαγγελματία για την αλλαγή θερμοσίφωνα καλέστε μας – 211 21 40 562

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.