10 σημάδια ότι χρειάζεστε νέο θερμοσίφωνα

 

Ο θερμοσίφωνας είναι μία από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε συνέχεια στα σπίτια μας. Στο μαγείρεμα, το μπάνιο και τον καθαρισμό, βασιζόμαστε στην καλή λειτουργία του για ζεστό νερό. Μπορείτε να φανταστείτε να ξυπνάτε με ένα κρύο ντους το χειμώνα γιατί ο θερμοσίφωνας σταμάτησε να λειτουργεί; 

Ωστόσο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν συνειδητοποιούν πόσο πολύ χρειάζονται  αυτή τη συσκευή. Στην πραγματικότητα αγνοούν τον τρόπο λειτουργίας και τις ανάγκες συντήρησης και δεν αναγνωρίζουν τις απλές ενδείξεις του επερχόμενου προβλήματος του θερμοσίφωνα. 

Πώς όμως καταλαβαίνετε ότι ο θερμοσίφωνας χρειάζεται αντικατάσταση; Διαβάστε τα παρακάτω σημάδια που δείχνουν πιθανά προβλήματα και βλάβες.

Παλιός θερμοσίφωνας πάνω από 10 ετών

Ένας τυπικός θερμοσίφωνας έχει ωφέλιμη διάρκεια ζωής 10-15 χρόνια, ανάλογα με τον τρόπο συντήρησής του. 

Η ποιότητα του νερού είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό της διάρκειας ζωής αυτής της συσκευής. Εάν χρησιμοποιείτε σκληρό νερό, η μονάδα μπορεί να χαλάσει ακόμη και μέσα στον εγγυημένο χρόνο, εάν δεν συντηρείται σωστά. 

Ο αριθμός των ατόμων στο νοικοκυριό μπορεί επίσης να καθορίσει τη διάρκεια ζωής του θερμοσίφωνα.

Δεν σας φτάνει το ζεστό νερό

Εάν σας τελειώνει συχνά το ζεστό νερό, ο θερμοσίφωνας που έχετε μπορεί να μην είναι το κατάλληλο μέγεθος για το σπίτι σας. Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναβάθμισης σε ένα μοντέλο με μεγαλύτερη χωρητικότητα ή την εγκατάσταση πολλαπλών θερμοσιφώνων.

Σε σπίτια που χρησιμοποιούν πολύ ζεστό νερό καθημερινά, μπορεί ακόμη και να αξίζει τον κόπο να αλλάξετε σε ένα σύστημα χωρίς δεξαμενή (ταχυθερμοσίφωνα) που ζεσταίνει το νερό τη στιγμή που χρειάζεται.

Διαρροή

Η διαρροή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα με τον θερμοσίφωνα. Εάν παρατηρήσετε νερά γύρω από τη συσκευή ή υπάρχει ορατή διαρροή στον θερμοσίφωνα, αυτό είναι ένα φανερό σημάδι ότι χρειάζεστε αντικατάσταση. 

Δεν υπάρχει επισκευή για ένα θερμοσίφωνα που τρύπησε και υπάρχει ο κίνδυνος  πλημμύρας ή σοβαρών βλαβών στο εγγύς μέλλον. 

Πρέπει όμως να ελέγξετε από πού προέρχεται το νερό ή η διαρροή. Ορισμένες διαρροές, όπως αυτές που προέρχονται από βαλβίδες, μπορούν να επισκευαστούν, αλλά όχι η ίδια η δεξαμενή. 

Να θυμάστε πάντα να ελέγχετε άλλες περιοχές, όπως ο σωλήνας υπερχείλισης πίεσης και άλλες συνδέσεις για διαρροές πριν από την αντικατάσταση.

Σκουριά και διάβρωση

Η σκουριά και η διάβρωση στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα είναι σημάδια του τέλους της ωφέλιμης ζωής του. Εάν παρατηρήσετε σκουριά στο νερό που βγαίνει από τις βρύσες ή το ντους, πρέπει να κάνετε ένα έλεγχο του θερμοσίφωνα σας. 

Η σκουριά που προέρχεται από το θερμοσίφωνα μπορεί να καταστρέφει άλλες συσκευές στο σπίτι, όπως πλυντήρια πιάτων και πλυντήρια ρούχων. Θα προκαλέσει επίσης ζημιά στο υδραυλικό σας σύστημα λόγω απόφραξης. 

Είναι όμως σημαντικό να ελέγξετε αν έχετε γαλβανισμένες σωληνώσεις που θα μπορούσαν να είναι η πηγή της σκουριάς, ώστε να αποφύγετε την άδικη αντικατάσταση ενός λειτουργικού θερμοσίφωνα.

Θόρυβος κατά τη λειτουργία

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ο θερμοσίφωνας σας μπορεί να αρχίσει να παράγει θορύβους, ιδίως κατά τη θέρμανση του νερού. 

Εάν ακούτε συχνά κρότους και βουητό από τον θερμοσίφωνα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πιθανώς η μονάδα έχει φθαρεί και φτάνει στο τέλος της ζωής της.

Ο θόρυβος είναι συνήθως αποτέλεσμα της συσσώρευσης ιζημάτων γύρω από τον θερμοσίφωνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή με την πάροδο του χρόνου και επομένως είναι σημαντικό να αντικατασταθεί ο θερμοσίφωνας.

Σπατάλη ενέργειας

Αν έχει αυξηθεί ο χρόνος που χρειάζεται να ζεστάνει το νερό, τότε ο θερμοσίφωνας δεν λειτουργεί σωστά και σπαταλάτε ηλεκτρικό ρεύμα. Αγοράστε μια σύγχρονη μονάδα και θα δείτε μεγάλη διαφορά στο πορτοφόλι σας, ειδικά αν τον χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Θολό νερό

Με την πάροδο του χρόνου, ο πυθμένας της δεξαμενής του θερμοσίφωνα θα αρχίσει να συγκεντρώνει ιζήματα αν το νερό του δικτύου δεν είναι πολύ καθαρό. 

Καθώς το ίζημα αρχίζει να συσσωρεύεται, μπορεί να καταστρέψει το εσωτερικό της δεξαμενής και αυτό θα καταλήξει να φράξει τη βαλβίδα αποστράγγισης. 

Κακή μόνωση

Ενας παλιός θερμοσίφωνας μπορεί να μην είναι καλά μονωμένος. Εάν είναι ζεστός στην αφή, μπορεί να χρειάζεται πρόσθετη εξωτερική μόνωση ή πρέπει να αντικατασταθεί με ένα νεότερο, καλά μονωμένο σύστημα. 

Μεταλλική οσμή και γεύση

Εάν παρατηρήσετε διαφορά στη γεύση και τη μυρωδιά του ζεστού νερού, είναι σημάδι ότι ο θερμοσίφωνας παρουσιάζει βλάβη. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα διάβρωσης στο εσωτερικό. 

Αυτά τα μεταλλικά στοιχεία στο νερό είναι επικίνδυνα για την υγεία σας και, επομένως, πρέπει να αντικαταστήσετε αμέσως τον θερμοσίφωνα.

Συχνές επισκευές

Οι συχνές επισκευές του θερμοσίφωνα αποτελούν ένδειξη ότι η μονάδα έχει ήδη φθαρεί. Εάν έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια λειτουργίας, τότε η αντικατάσταση είναι η καλύτερη λύση προκειμένου να αποφύγετε να πετάτε χρήματα στην επισκευή ενός γερασμένου συστήματος.

Χρειάζεστε βοήθεια να αποφασίσετε αν ήρθε η ώρα να αλλάξετε το θερμοσίφωνα σας;

Οι έμπειροι υδραυλικοί της katicon.gr μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την κατάσταση του σημερινού θερμοσίφωνα σας σε σχέση με τις καθημερινές σας ανάγκες και να σας κάνουν την καλύτερη πρόταση για το σπίτι σας και τον προϋπολογισμό σας. 

Καλέστε μας τώρα για να σας επισκεφτεί ένας υδραυλικός της katicon.gr και να σας βοηθήσει να λύσετε κάθε πρόβλημα με το θερμοσίφωνα σας! Δείτε τις πολύ οικονομικές τιμές μας για εγκατάσταση νέου θερμοσίφωνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.