Пώς και γιατί να αλλάξετε ένα φίλτρο κλιματιστικού

0
111

Γιατί να αλλάξετε το φίλτρο του κλιματιστικού σας;
Η δουλειά του φίλτρου αέρα είναι να διατηρεί τη σκόνη και τα συντρίμμια από τον εξοπλισμό HVAC. Θα εκπλαγείτε από το πόσο συσσωρεύεται εκεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε μόνο για την ποιότητα του αέρα στο Μανχάταν και τη σκόνη που μαζεύεται στα εργαλεία καθαρισμού σας καθημερινά. Φανταστείτε πόση βρωμιά θα συσσωρευόταν αν δεν καθαρίζατε για ένα μήνα. Αυτό είναι πόσο συντρίμμια φράζει το φίλτρο αέρα σας και πολλά άλλα αν δεν έχετε θυμηθεί να αλλάξετε το φίλτρο AC για λίγο.

blankΠώς να αλλάξετε ένα φίλτρο του κλιματιστικού
Ακολουθήστε αυτά τα εύκολα βήματα για να αλλάξετε το φίλτρο του κλιματιστικού και να διατηρήσετε το σύστημά σας σε λειτουργία αξιόπιστα.

Πώς να αλλάξετε το φίλτρο του κλιματιστικού: Βρείτε το φίλτρο
Η αντικατάσταση φίλτρου κλιματιστικού είναι μια γρήγορη και εύκολη εργασία. Ωστόσο, για να μπορέσετε να το κάνετε, πρέπει να γνωρίζετε πού βρίσκεται το φίλτρο. Αυτό μπορεί να είναι το δύσκολο μέρος, επειδή υπάρχουν πολλά μέρη που θα μπορούσε να είναι.

Σε ορισμένα συστήματα, τα φίλτρα βρίσκονται στον αγωγό αέρα επιστροφής. Αυτό είναι που τραβά τον αέρα από το χώρο σας πίσω στο σύστημα χειριστή του κλιματιστικού. Εάν έχετε ένα μεγάλο σύστημα με πολλαπλούς χειριστές αέρα και αγωγούς επιστροφής, η εύρεση των φίλτρων μπορεί να είναι μια πρόκληση.

Εάν και τα δύο συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού μοιράζονται τους ίδιους αγωγούς, είναι επίσης πιθανό το φίλτρο αέρα και για τα δύο συστήματα να βρίσκεται εντός ή κοντά στο σύστημα ανεμιστήρα για τον κλίβανο. Εάν ναι, είναι συνήθως στο μπροστινό μέρος του κλιβάνου κοντά στο κάτω μέρος. Ίσως μπορείτε να δείτε και να αποκτήσετε πρόσβαση στο φίλτρο χωρίς να ανοίξετε τίποτα, ή ίσως χρειαστεί να ανοίξετε ένα μεταλλικό πλαίσιο (με ένδειξη ΦΙΛΤΡΟ) στο μπροστινό μέρος του επάνω μέρους του ανεμιστήρα. Το πλαίσιο μπορεί να στερεωθεί με γάντζους ή βίδες.

Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να ρωτήσετε την τεχνολογία υπηρεσιών HVAC. Απλώς ενημερώστε τον ότι θέλετε να μάθετε πώς να αλλάζετε το φίλτρο κλιματιστικού και θα μπορεί να σας δείξει πού βρίσκεται το φίλτρο, πώς να αφαιρέσετε το παλιό και να εισαγάγετε το νέο και πώς να αποκτήσετε τα σωστά φίλτρα για το σύστημά σας.

 

Γιατί και πώς να αλλάξετε ένα φίλτρο κλιματιστικού

Τρόπος αλλαγής του φίλτρου: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Το άλλο δυνητικά δύσκολο μέρος είναι να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα σωστά φίλτρα. Το μέγεθος του φίλτρου τυπώνεται συνήθως στο πλάι του φίλτρου. Σε περίπτωση αμφιβολίας, η ευκολότερη λύση είναι να ζητήσετε από την τεχνική σας HVAC να σας παρέχει τα σωστά φίλτρα ή να σας δείξει τις πληροφορίες μεγέθους στο φίλτρο, ώστε να μπορείτε να τα παραγγείλετε μόνοι σας.

Επίσης, λάβετε υπόψη ότι μπορεί να θέλετε φίλτρα που δεν κάνουν απλώς τη σκόνη έξω από το κλιματιστικό σας. Εάν θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στο χώρο σας αφαιρώντας τη γύρη, το καλούπι και άλλους επιβλαβείς ρύπους, πρέπει να επενδύσετε σε φίλτρα HEPA με βαθμολογία MERV 10 ή υψηλότερη.

Πώς να αλλάξετε το φίλτρο κλιματιστικού: ΒΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
1. Σβήστε τη δύναμη. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους. Πρώτον, υπάρχει η ασφάλειά σας. Μην κινδυνεύετε να αγγίξετε την τάση! Ο δεύτερος λόγος είναι η ασφάλεια του εξοπλισμού σας. Εάν η μονάδα εξακολουθεί να λειτουργεί ενώ αφαιρείτε το φραγμένο φίλτρο, μπορεί να απορροφηθεί σκόνη και συντρίμμια στη μονάδα. Είναι σημαντικό να απενεργοποιήσετε την τροφοδοσία στην ίδια τη μονάδα και επίσης στο διακόπτη προστασίας κυκλωμάτων.

2. ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΦΙΛΤΡΟ. Απλώς σύρετε το έξω από την υποδοχή που τη κρατά στη θέση της.

3. ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ. Μόλις αφαιρέσετε το φίλτρο, ελέγξτε την κατάσταση. Φαίνεται φραγμένο με βρωμιά και σκόνη; Εάν το κρατάτε μέχρι το φως, πιθανότατα δεν μπορείτε να δείτε πολύ φως να περνάει. Αυτό το φίλτρο πρέπει να αντικατασταθεί ή να καθαριστεί, ανάλογα με τον τύπο του φίλτρου που χρησιμοποιείτε. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείται λιγότερο από το χρόνο που συνιστά ο κατασκευαστής, αντικαταστήστε το ούτως ή άλλως. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη γρήγορη απόφραξη των φίλτρων σας. Αν βρίσκεστε στη Νέα Υόρκη, η αιθαλομίχλη μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής ενός φίλτρου αέρα.

4. Καθαρίστε το φίλτρο ή πιάστε ένα νέο. Χρησιμοποιείτε φίλτρα μιας χρήσης ή επαναχρησιμοποιήσιμα; Ένα φίλτρο μίας χρήσης συνήθως έχει πλαίσιο από χαρτόνι και επιφάνεια χαρτιού ή πλέγματος ινών. Ένα μόνιμο, επαναχρησιμοποιήσιμο φίλτρο είναι κατασκευασμένο από πιο ανθεκτικό υλικό με μεταλλικό σκελετό και ειδική επίστρωση για να το πλένει. Εάν καθαρίζετε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο, ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για πλύσιμο. Θα χρειαστεί απλώς να ξεπλύνετε με νερό και να στεγνώσετε εντελώς. Ή σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε απλώς να αδειάσετε τη σκόνη.

5. ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΤΟ ΝΕΟ Ή ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟ ΦΙΛΤΡΟ. Τώρα πρέπει απλώς να το επαναφέρετε με τον σωστό τρόπο. Ένα βέλος στο πλαίσιο του φίλτρου σας δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ρέει ο αέρας μέσα από το φίλτρο, το οποίο είναι πάντα μακριά από τον αγωγό αέρα επιστροφής και προς τον μηχανισμό χειρισμού αέρα. Όταν τοποθετείτε το φίλτρο πίσω στο περίβλημα, βεβαιωθείτε ότι το βέλος δείχνει μακριά από την επιστροφή και προς το χειριστή αέρα.

Βλέπετε, δεν ήταν τόσο εύκολο; Τώρα που ξέρετε πώς να αλλάξετε ένα φίλτρο, ορίστε μια υπενθύμιση για τον εαυτό σας, ώστε να θυμάστε να το κάνετε κάθε μήνα. Και, μην ξεχάσετε τον κλίβανο σας εάν τα φίλτρα του είναι ξεχωριστά από το κλιματιστικό σας.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.